Doornenburgonline.nl
ons durp sinds 2003 zichtbaar ien beeld

 

Iengezonden berichten 2016

 

10 augustus

Rutger Hauer terug op de Doornenburg!

 
 
 Floris - Aflevering 13 'Het Gericht' - Bekijk hier alvast unieke beelden!!

Rutger Hauer terug op de Doornenburg voor nooit uitgezonden 13e aflevering van “Floris” !

Ster acteur Rutger Hauer zal op 19 augustus aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie van het evenement het “Geluk van Lingewaard” dat van 19 tot en met 21 augustus in Doornenburg zal plaatsvinden. Tijdens dit weekend zal ook de opening zijn van het kunstproject “Route Redoute”. Daarnaast zal de première zijn van een nooit uitgezonden aflevering van Floris.

Zijn rol als Floris van Rosemond in de gelijknamige serie Floris betekende voor Rutger Hauer zijn doorbraak als bekend acteur. De serie, geregisseerd door Paul Verhoeven, werd in 1969 uitgezonden door de NTS en is grotendeels opgenomen bij kasteel Doornenburg te Doornenburg. Een serie die nog steeds in het geheugen zit van velen.

Destijds zijn twaalf afleveringen uitgezonden. De nooit uitgezonden dertiende aflevering “Het Gericht” is als ruw materiaal opgedoken, alsnog afgemonteerd en zal na bijna vijftig jaar voor het eerst worden vertoond. De première van deze unieke nieuwe aflevering zal in kasteel Doornenburg plaatsvinden op vrijdag 19 augustus, in aanwezigheid van Rutger Hauer en andere genodigden. Daarna zal Rutger Hauer om 19.30 uur het evenement het Geluk van Lingewaard officieel openen in het dorpscentrum van Doornenburg.

Op 19 augustus om 17.15 uur bent u van harte welkom bij de première van Floris aflevering 13 “Het Gericht”. Hierbij is ook gelegenheid om vragen te stellen en opnames te maken. Naast Rutger Hauer zullen enkele andere leden van de toenmalige crew van acteurs en het opnameteam aanwezig zijn. Locatie: Kasteel Doornenburg, Doornenburg.

In de serie beleven hoofdrolspelers Floris en zijn metgezel Sindala diverse avonturen in het toenmalige Gelre. Er zijn destijds twaalf zwart-wit afleveringen uitgezonden (en diverse keren herhaald). Om verschillende redenen is de dertiende aflevering nooit afgemonteerd. De originele banden bevonden zich in het persoonlijke archief van de schrijver van de serie Gerard Soeteman. Paul van den Heuvel van het MediaDrome Nijmegen (productie) in samenwerking met Piet Dirkx en Frank Dirkx (montage) , Cinema doc (digitalisering), Nijmegen Blijft in Beeld (preproductie) en de Unit hebben dit unieke materiaal alsnog omgezet tot een volwaardige aflevering. Daarnaast is een documentaire van de serie gemaakt van bestaand en nieuw materiaal.

Na deze première zullen de nieuwe Floris aflevering en de documentaire te zien zijn voor het grote publiek. De eerste data zijn, 20 augustus om 17.00, 18.00, 19.00 en 20.00 uur. 3 september om 18.00, 19.00 en 20.00 uur en 4 september om 18.00, 19.00 en 20.00 uur. Overige data volgen zo spoedig mogelijk!

Wij stellen het op prijs om te vernemen of u bij deze première aanwezig zal zijn via
administratie@kasteeldoornenburg.nl

Voor meer informatie:

Kasteel Doornenburg, Remie Aleven (directeur), 06-20215558, administratie@kasteeldoornenburg.nl

Museum Mediadrome, Paul van den Heuvel (directeur), 06-33049119, paul@mediadrome.nl

Geluk van Lingewaard, Marjo Wiltingh, 06 -51587368 info@zepplinn.nl

 
  Naar boven
 

5 augustus

Onder de Mast - De beginselen van het Koningschieten

 
 
 


Onder de mast

Altijd al willen weten hoe u uzelf het beste kunt voorbereiden op het koningschieten? Dit handige boekje helpt u op weg!

In "Onder de mast" worden de belangrijkste facetten beschreven van het koningschieten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Misschien geven de tips in het boekje u net het voordeel dat u nodig heeft om de wedstrijd in uw voordeel te beslissen. Doe er u voordeel mee.

Boekje verkrijgen

Om in het bezit te komen van dit boekje hoeft u slechts uw naam en e-mailadres op te geven. Het boekje zelf is gratis. U krijgt het boekje (PDF) na registratie per e-mail toegestuurd op het door u opgegeven e-mailadres. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt om het boekje toe te kunnen zenden. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, het boekje is HIER gratis te verkrijgen!

Auteur

Als enthousiaste sportschutter ben ik sinds begin jaren 90 actief als kruisboogschutter (Gijsbrecht van Aemstel - Doornenburg) en vanaf 2002 als luchtpistoolschutter (SV Op de Korrel - Bemmel). In deze jaren heb ik veel ervaring opgedaan in allerlei schietdisciplines. Deze ervaring wissel ik graag uit met andere schutters om samen tot betere prestatie te komen.

Het boekje "Onder de mast" is door mij met die gedachte geschreven voor koningskandidaten. Ik hoor graag van u of u er iets aan heeft gehad. Voor vragen mag u MIJ altijd benaderen. Veel succes!

Gerico de Vries

 
  Naar boven
 

27 juli

Koorleden gezocht voor projectkoor

 
 
 


Medio februari 2017 wil de Historische Kring Doornenburg een stukje dorpsgeschiedenis tot leven brengen aan de hand van een aantal specifieke liedjes, die verhalen over het dorpse leven in de vorige eeuw.
Deze liederen -in de loop der tijd geschreven door Doornenburgse tekstdichters- zullen tijdens een bijeenkomst , die bedoeld is voor alle dorpsgenoten en belangstellenden, worden gezongen. Afgewisseld met foto-presentaties, anekdotes, sketchjes, beeld- en geluidsopnames. Voor de uitvoering van dit ‘Doornenburgs repertoire’ wordt een eenmalig projectkoor opgezet, dat de betreffende liedjes gaat instuderen om deze op bovenbedoelde bijeenkomst ten gehore te brengen. (mocht iemand nog liedjes over Doornenburg in zijn bezit hebben, dan zouden we daarvan graag een kopie willen ontvangen op onderstaand adres)

De Historische Kring heeft voor dit speciale koor reeds een aantal leden van de Doornenburgse koren bereid gevonden om hier medewerking aan te verlenen. Wij willen echter iedereen die graag deze liedjes zou willen zingen, van harte uitnodigen om mee te doen aan dit unieke project. Dus als het je wat lijkt én je vindt het leuk om met een dergelijk koor ‘Doornenburgs Repertoire’ in te studeren en eenmalig uit te voeren, dan ben je bijzonder welkom. Omdat er op alle doordeweekse avonden reguliere repetities van andere koren zijn, worden de repetities van het bedoelde projectkoor op zaterdagochtend gehouden. Niet wekelijks, maar om de 14 dagen, te beginnen op 10 september. Zo kan het repertoire in een tiental repetities worden ingestudeerd om tijdig klaar te zijn voor de uitvoering in februari van het nieuwe jaar. (exacte data en repetitietijden worden nog nader bekendgemaakt)

Aanmelden voor dit koor (telefonisch, schriftelijk of per e-mail) graag bij:

Gert Huting
Blauwe hoek 7
6686AD Doornenburg
0481 – 421522 of per Email

 
  Naar boven
 

22 juli

Cusrus Klik @ Tik

 
 
 


Cursus KLIK & TIK, Leren omgaan met een computer of tablet.

Zet in de bieb samen de eerste stappen met je computer of tablet. In alle rust en onder geduldige begeleiding leer je tijdens deze gratis cursus de basis die je nodig hebt om met een computer of tablet te kunnen werken.

Waar en wanneer?

BIBLIOTHEEK BEMMEL: Op maandagen van 12:00-14:00 uur - Op donderdagen van 10:00-12:00 uur.
BIBLIOTHEEK HUISSEN: Op maandagen en donderdagen van 10:00-12:00 uur.
BIBLIOTHEEK GENDT: Op woensdagen van 10:00-12:00 uur

Meld je aan in de bibliotheken van Bemmel, Gendt of Huissen. De cursus Klik & Tik is geheel gratis!!

Magda Steegh
Senior klantadviseur, De Bibliotheek Gelderland Zuid: afdeling Lingewaard

 
  Naar boven
 

28 juni

Bezoek Kamerleden aan Fort Pannerden

 
 
 


Doornenburg – Hayke Veldman en Michiel van Veen, beide lid van de Tweede Kamer namens de VVD, brachten maandag een bezoek aan Fort Pannerden. De liberale volksvertegenwoordigers stelden eerder Kamervragen aan minister Bussemaker over de financiële exploitatie van het fort in relatie tot de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot UNESCO Werelderfgoed. Fort Pannerden maakt deel uit van die linie. De Kamerleden wilde kennismaken met het fort en zich nader laten informeren. Fort Pannerden is na een grondige restauratie sinds april weer open voor publiek. De ambitie is om van het volledig heringerichte fort een toeristische trekpleister te maken. Naar verwachting wordt de eerdergenoemde nominatie in 2019 omgezet in een definitieve status als Werelderfgoed. Voor Fort Pannerden betekent deze status een enorm kans.

In het fort gingen de Kamerleden in gesprek met Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot behoud en beheer van Fort Pannerden, Marco Houtschild, directeur van Fort Pannerden en Helga Witjes, als wethouder van de gemeente Lingewaard verantwoordelijk voor Fort Pannerden. In het constructieve gesprek kwamen diverse onderwerpen aan de orde waaronder de herziening van de monumentenstatus van het fort in verband met de Unesco-nominatie. De gemeente Lingewaard plaatste bij deze herziening de kanttekening dat er door de herziening mogelijk onbedoelde beperkingen kunnen optreden voor een duurzame exploitatie. Het gaat dan vooral om het terras. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in een gesprek met de gemeente medewerking toegezegd.

De beide vertegenwoordigers van het fort beaamden dat de ambities hoog zijn. Volgens Houtschild is er sinds de opening een goede start gemaakt en is het een flinke uitdaging om de hoge bezoekcijfers op peil te houden. “Mogelijk hebben we wat langer de tijd nodig, maar uiteindelijk is exploitatie met een eigentijdse thematische aanpak de enige manier om dit type erfgoed voor volgende generaties te bewaren en toegankelijk te houden. Anders moet je de forten op slot houden.” De Kamerleden waren enthousiast over het gerestaureerde fort.

Elders langs de waterlinie zijn tal van voorbeelden te vinden die illustreren dat instandhouding van monumenten en een exploitatie, juist ook met horecavoorzieningen, prima samengaan. Voorbeelden zijn Fort bij Vechten, Fort Kijkuit, dit jaar winnaar van de Europa Nostra prijs en GeoFort, recent winnaar van de ‘Children in Museums Award 2016’ voor beste kindermuseum van de wereld.

Onderdeel Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Pannerden is te vinden op een landtong in de Waal, in het hart van rivierlandschap de Gelderse Poort. Het fort is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. Fort Pannerden heet daarom wel ‘de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’.

Koos Meijerink, Marketing, Communicatie & Educatie Fort Pannerden.

 
  Naar boven
 

17 juni

Doornenburg vanuut de lucht!

 
 
 Foto's: Fred Arends


Zaterdagavond 11 juni was heel Hulhuuze ien rep en roer! Een luchtballon makte een spectaculaire landing op de diek ien ons naburige gehucht. Fred Arends, één van de ienzittende had gelukkig zien camera bij zich tijdens zien vlucht en schoot enkele plaatjes van ons mooie durpke Doornenburg!

Meer lezen over deze landing en het gefilmde interview met Fred bezoek dan de facebookpagina van Hulhuizen aan de Waal!

 

 

Foto's: Wilco Witjes met toestemming van Fred Arends. Bedankt!

 
  Naar boven
 

12 juni

Buurtvereniging Slangenburg 40 jaar

 
 
 


Buurtvereniging Slangenburg kon tijdens haar 40 jarig jubileum feestelijk genieten van het koffieconcert gegeven door Harmonie St.Caecilia en Slagwerkgroep Doornenburg.

Foto's: Walter Fréhé

 
  Naar boven
 

11 juni

CastleClay-jury prijst eigentijdse haardsteen

 
 
 


Jan Rooding verrast CastleClay-jury met eigentijdse haardsteen
Frouwien Soenveld favoriet bij publiek


De 4e editie van manifestatie ‘CastleClay keramiekkunst’ die afgelopen weekend plaatsvond op Kasteel Doornenburg had als inspiratiebron de haardstenen van aardewerk die in de 15e eeuw dienden ter versiering van haarden en schoorstenen in kastelen. Enkele van deze middeleeuwse haardstenen maken nu deel uit van de kasteelcollectie.

‘Nieuwe haardstenen’
Aansluitend op het centrale thema van de haardstenen werden de deelnemende keramisten in de gelegenheid gesteld een werk in te zenden voor de thema tentoonstelling ‘nieuwe haardstenen’. In de Ridderzaal van Kasteel Doornenburg waren de inzendingen te bezichtigen voor het publiek. De keramisten toonden hier hun interpretaties met een grote diversiteit aan stijlen en technieken.

Twee jury’s
Voorafgaand aan de opening op zaterdag 4 juni werd de CastleCjay keramiek-jury gevraagd de inzendingen te beoordelen. De inzending van Jan Rooding uit Gendt genoot de voorkeur. De jury was van oordeel dat de interpretatie van de opdracht door Jan Rooding resulteerde in een mooie vertaling van de middeleeuwse haardsteen-traditie naar het heden.


Twee winnaars
Daarna was het de beurt aan de bezoekers van de manifestatie om als publieksjury hun voorkeur kenbaar te maken. Voor de bezoekers waren de werken van Frouwien Soenveld, Joke Dekker, Hermine Grob-Riswick en Nettie Rumping veruit favoriet. Daarbij wist Frouwien Soenveld nipt te winnen. De keuzes van beide jury’s worden gedurende langere tijd samen met de 15e eeuwse haardstenen in Kasteel Doornenburg tentoongesteld voor de bezoekers.

CastleClay keramiekkunst
Web: www.castleclay.com
Facebook: Castle-Clay
Twitter: @castle_clay

 
  Naar boven
 

2 juni

Presentatie Waardsche Klei

 
 
 Foto: Sjaak Veldkamp

Waardsche Klei

Tijdens het komende Gendtse Kersenfeest presenteert Durpeling Herman Buurman zijn tweede boek. Een historische roman, zich afspelend in de tweede helft van de negentiende eeuw met het Betuwse Gendt, Hulhuizen en Nijmegen als decor.

Een verhaal over Frans Bouwman die als jongeman na het overlijden van zijn vader onderdak vindt bij Van ’t Lindenhout in het weeshuis aan de lange Brouwerstraat in Nijmegen. Volwassen en inmiddels ervaren als bouwer slaagt Frans als ondernemer en sticht meerdere bedrijven. Zo koopt hij de in de Gentse uiterwaarden gelegen verlaten oude steenfabriek ”Waardsche Klei” en maakt van dit bedrijf een groot succes. Steenfabrikage en de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeiders met hun gezinnen leven, vormen naast aspecten als onwetendheid, gezagsverhoudingen en uitbuiting, de belangrijke onderwerpen van dit boek.

Een felle concurrentiestrijd tussen de steenfabrieken ”Waardsche Klei” en ”Scholten & Co” is de rode draad van het verhaal. Klei als grondstof voor stenen is de inzet van een strijd die met bruut fysiek geweld, vernieling en brandstichting wordt uitgevochten. Fictie/non fictie met als hoofditems: De opvang van wezen, Weezendorp Neerbosch, steenfabrikage in de Betuwe toegespitst op Gent, de bouw van het Fort Pannerden, de pokkenepidemie van 1870 tot 1872, het slopen van de Nijmeegse stadswallen, bouwen en stadsontwikkeling, ondernemen tijdens het begin van de industriële revolutie.

Herman Buurman schreef eerder het boek ”Op de blotes ien de nattes”, een boek over de streektaal van de Over-Betuwe  en bracht dit in 2015 uit. Te koop bij Bruna Gendt. Prijs €20,-

Herman Buurman

 
  Naar boven
 

23 mei

Beestenboel Speeltuin Doornenburg

 
 
 


SPAR spekt de clubkas voor onze Beestenboel

We hebben nieuwe plannen voor de speeltuin, we willen namelijk uitbreiden met leuke echte dieren. Wie vindt er nu niet een varkentje leuk, of een paar geitjes, of konijntjes. Kortom we willen een echte beestenboel in onze speeltuin.

Dit kan natuurlijk niet zonder uw hulp op financieel gebied of door een handje te helpen als vrijwilliger.

De eerste actie voor de beestenboel, wordt gehouden bij Spar Witjes in Doornenburg "Spar spekt de clubkas". Vanaf maandag 23 mei zal vier weken lang een display komen te staan met meerdere buizen. Ook speeltuinvereniging Doornenburg/Beestenboel zal een eigen buis hebben. Bij besteding van 15 euro aan boodschappen krijgt de klant één muntje om in de buis van zijn/haar favoriete vereniging te stoppen.

Aan het eind wordt een vast bedrag naar verhouding verdeeld over alle munten en uitgekeerd aan de verenigingen.

Wij hopen dat u ons wilt steunen bij het realiseren van de beestenboel en onze koker bij de Spar gaat vullen.

Mocht u willen helpen met de beestenboel als vrijwilliger, of heeft u nog iets in de aanbieding voor de beestenboel, mail dan naar ons secretariaat via onze website!!

Alvast bedankt voor uw hulp.

Bestuur Speeltuinvereniging De Doornenburg.

 
  Naar boven
 

15 mei

Van wie is zijn of haar liefde over? ... Triest!!!

 
 
 


Vanochtend zien hangen in een struik op de grens van Doornenburg (de van der Schuerenweg).

Paul van Loon.

 
  Naar boven
 

14 mei

Arie Moed dementievriendelijk!

 
 
 


Doornenburger Arie Moed zet zich in voor mensen met dementie! Waarom? Dat vertelt ie zelf in bovenstaand filmpje!

Jordy Wigman.

 
  Naar boven
 

13 mei

Feest op de Doornick vanwege 100 jaar Harmonie

 
 
 


Feest op “de Doornick” vanwege het 100-jarig bestaan van Harmonie St. Caecilia.

Afgelopen woensdag was het feest op basisschool 'de Doornick' in Doornenburg vanwege het 100-jarig bestaan van Harmonie St. Caecilia. Na een feestelijke opening zijn de groepen aan de slag gegaan met muziek en het maken van kunstwerken. Aan het eind van de ochtend werd dit feestelijk afgesloten met een muzikaal optreden van alle groepen gezamenlijk waarbij ook de kunstwerken werden getoond. Dit werd ondersteund door leden van de Harmonie. Iedereen was enthousiast over deze feestelijke ochtend die op 10 juli tijdens het Open Podium nog een vervolg krijgt. Bekijk alle foto's van deze dag HIER

Arnold van de Sant.

 
  Naar boven
 

12 mei

start Buurtpreventiegroep 'Tussen Rijn en Linge'

 
 
 


100 ogen zien meer dan 2 ... !

In samenwerking met de gemeente Lingewaard, wijkagent Jannieta Slurink, de door Buurtprevent Hulhuizen opgerichte Beheerdersgroep voor alle groepen in Gendt en Doornenburg en het wijkplatform Doornenburg, zijn er inmiddels ook in Doornenburg meerdere WatchApp groepen tot stand gekomen. Volgens de wijkagent is Doornenburg inmiddels aardig gedekt.

Inmiddels heeft de groep ruim 40 deelnemende bewoners.

Hierbij de vermelding dat er op 25 mei een info avond is voor alle deelnemers en belangstellenden voor buurtpreventie in Doornenburg en Gendt, met medewerking van politie en de stichting "Kloppend Hart" (AED). Deze wordt georganiseerd door Buurtprevent Hulhuizen, in zaal Veerhuis Concordia, Waaldijk 23, aanvang 19.30 uur. Lees meer op de Facebookpagina hierboven!

Buurtpreventiegroep tussen Rijn en Linge

Zoals in meerdere buurten in Doornenburg is ook in onze buurt een WhatsApp Buurtpreventiegroep gestart: tussen Rijn en Linge. De volgende straten zijn hierbij betrokken: Rijndijk (van camping tot pont), stukje De Pas, Kerkstraat tot Lingeweg, Lingeweg, Koffiemolen en Rijnstraat (de straten tussen Rijn en Linge).

De groep is aangemeld bij de politie (wijkagent Doornenburg), gemeente Lingewaard en Wijk Platform Doornenburg.

Hoe werkt het? Voorwaarde is dat u een telefoon heeft met WhatsApp. De Buurtprevent App heeft
een signaleerfunctie wanneer u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. U kunt dit dan samen met uw buurtbewoners in de gaten houden door het te melden in onze WhatsApp 'TUSSEN RIJN EN LINGE'. Constateert u een strafbaar feit (b.v. een inbraak), dan belt u eerst 112 (bij minder dringende zaken
0900-8844) en daarna meldt u het in onze WhatsApp groep.

Bewoners van deze buurt kunnen zich hier aanmelden met naam, adres, postcode en 06 nummer.

Maria Geurts, Beheerder WatchApp groep 'Tussen Rijn en Linge'

 
  Naar boven
 

21 april

3D project Doornenburg loopt als een tierelier

 
 
 

Het 3 D project in het kader van de wedstrijd “Kern met Pit” loopt als een tierelier. Vandaag zijn de jongens en meiden van groep 3 en 4 weer naar hun moestuintje geweest. Door Bram van der Welk waren sla- en spinazieplanten geschonken en deze staan nu parmantig in elke tuin.

Door de leden van de jeu de boule club is keihard gewerkt. Bij het Ontmoetingscentrum werd de verharding van de 2 jeu de boulebanen verwijderd.

Bij de banen aan het Vijzelpad werd grond afgegraven voor de 3e baan. Deze grond ligt nu achter het OC waar straks een naast gedeelte verhard met tegels en een gedeelte wordt aangeplant.

Met vriendelijke groet Harry Drost.

 
  Naar boven
 

15 april

Fort geeft gratis voorproefje inwoners Lingewaard

 
 
 Nog één keer binnenkijken voor de officiële opening

Fort Pannerden: laatste voorproefje exclusief voor inwoners Lingewaard op zondag 24 april 2016

De herinrichting van Fort Pannerden is bijna klaar. Maar voordat het fort officieel wordt heropend, organiseert het fortteam nog één binnenkijk-dag. Die is exclusief voor inwoners van de gemeente Lingewaard, en bedoeld om vast wat te proeven van de nieuwe programma’s. 900 vrijkaarten zijn er beschikbaar, verdeeld over 3 tijdsblokken. Belangstellenden kunnen per persoon 2 vrijkaarten ophalen op verspreidingspunten in Bemmel, Gendt, Huissen en Doornenburg. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. Er zijn op 24 april ook 100 gratis toegangskaarten te winnen voor Fort Pannerden, als het écht open is voor het publiek – vanaf 30 april.

De vrijwilligers van Fort Pannerden nemen het publiek in groepjes door de duistere kamers en gangen, die sinds september 2015 gesloten zijn geweest. Bezoekers kunnen onderweg enkele highlights zien en ‘nippen’ van de interactieve programma’s die je binnenkort kunt doen. Alles draait om het ontdekken van bijzondere verhalen over het fort en het rivierlandschap. Van puzzel-expeditie met hangmatspel voor kinderen, tot de avontuurlijke real life game Elements vol breinbrekers. Van een bezoek aan het immense nagebouwde kanon, tot een kennismaking met wel 100 soldaten in het nieuwe soldatenmuseum. Of met de Biber - een eenpersoons-duikboot uit W.O. II - in zijn nieuwe behuizing.

Maar ook ben je welkom in het nieuwe café-restaurant, kun je binnenlopen in het bezoekerscentrum, of een spannende film zien over het fort en hoe het al circa 150 jaar de elementen trotseert. Wie wil genieten van het spectaculaire uitzicht, boven op het fort, loopt de trap op. Je kunt op die dag een gratis toegangskaart winnen voor Fort Pannerden,  als het officieel open is (vanaf 30 april). 100 vrijkaarten worden beschikbaar gesteld door Heijmans, de hoofdaannemer bij de herinrichting. Wat je moet doen? Meedoen aan een fortquiz vol spannende vragen.

De vrijkaarten voor de speciale openstelling kan men vanaf dinsdag 19 april ophalen bij:

 

Het Gemeentehuis in Bemmel (receptie, Kinkelenburglaan 6); Wijs (ambachtelijk ijs) in Gendt (Dorpsstraat 30A), VVV Lingewaard in Huissen (Vierakkerstraat 31) en Bakkerij van Kol (Pannerdenseweg 52) in Doornenburg. Maximaal 2 vrijkaarten per persoon. Op = Op. Men kan kiezen voor een bezoek tussen 10.00 en 12.00 uur, tussen 12.30 en 14.30 uur of tussen 15.00 en 17.00 uur. Inwoners van de Sterreschans – de buren van het fort – ontvangen gratis entreekaarten in hun brievenbus.

 

Fort Pannerden heropent na een ingrijpende herinrichting, waarvoor de gemeente Lingewaard en de Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden zo’n 2 miljoen aan fondsen wisten te verwerven. De gemeente Lingewaard is erfpachter, de Beheersstichting exploitant. Partners van het fort zijn Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer (eigenaar van 15 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie) en de Vrienden van Fort Pannerden. Fort Pannerden wil een grote toeristische trekker worden. Het koerst op 20.000 betalende bezoekers in 2016, oplopend tot 40.000 in 2019. Fort Pannerden gaat 180 dagen per jaar open (dit was: 30 dagen).

 
  Naar boven
 

6 april

Unieke muziek mix RBF met Slagwerkgroep D'burg.

 
 
 


Slagwerkgroep van St.Caecilia Doornenburg, die tot nu samenwerkte met diverse koren, solisten en dansgroepen heeft voor de nieuwe tour voor een opmerkelijke, maar tevens uitdagende combinatie gekozen. Remove Before Flight is een moderne, alternatieve rock band uit Arnhem / Nijmegen waarvan de muziek kan het best omschreven worden als dat men Led Zeppelin ontmoet, maar ook Jimi Hendrix en The Doors. Deze vijfmans band heeft na het debuut album `Extended Play onlangs gewerkt aan een nieuw album ´Light and Shade´ en verzorgde in korte tijd de voorprogramma´s van internationale topbands.

Een muzikale opdracht van de Doornenburgse slagwerkers aan componist Henk Mennens resulteerde in de combinatie van uitgebreid slagwerk ondersteund door de talentvolle muzikanten van Remove Before Flight. Deze opmerkelijke mix van muziekstijlen, getiteld ´Styles´, zal in premiére gaan op zaterdag 9 juli tijdens het grootse Proms concert dat in het feestweekend wordt gehouden i.v.m. het 100 jarig bestaan van St.Caecilia.

De compositie ´Styles´ is door Mennens opgedragen aan ´percussion members of St.Caecilia´ en gaat deel uitmaken van de nieuwe tour diverse spectaculaire slagwerkconcerten en mogelijk het wereldmuziekconcours in zoals die te volgen zijn op de website.

 
  Naar boven
 

1 april

Fort Pannerden komt met mooiste terras van Gelderland

 
 
 


Fort Pannerden heeft ambitie als toeristische attractie. En daarbij hoort horeca om je op te kunnen verheugen. Vanaf de opening - eind april - kan publiek genieten van een stoer en sympathiek café-restaurant in het hart van het heringerichte fort. Troef wordt het terras bij het spectaculaire uitzichtpunt bovenop het fort, dat uitzicht biedt over Waal, Rijn en Pannerdensch Kanaal. Een tweede terras - aan het water - is gepland. Fort Pannerden is een samenwerking aangegaan met Buitenpoort Catering uit Bemmel. Voor dit bedrijf, dat bekend staat om zijn gastvrijheid en gevoel voor kwaliteit, is Fort Pannerden een plek met potentie – middenin de natuur en toch dicht bij Arnhem en Nijmegen. 

Buitenpoort Catering is er straks voor de bezoekers tijdens openstellingen – 180 dagen per jaar. Maar ook voor ontvangsten op andere tijden. Van zakelijke ontvangsten tot feestelijke bijeenkomsten voor families en verenigingen. Ton Janssen van Buitenpoort: ‘Voor veel mensen is Fort Pannerden echt iets nieuws, een ontdekking. Ik verheug me er op de fortbezoekers te ontvangen in dit stoere gebouw, dat iedereen die binnenkomt verrast. Wij willen bekend zijn om onze lekkere koffies en goede taart, een gezonde lunch, onze vriendelijkheid. Bij ons is de stoere fortsfeer er, maar we bieden ook warmte en behaaglijkheid. Onze ervaring is dat iedere fortbezoeker zin heeft in wat lekkers. Grote ontvangsten, beurzen, diners: heel veel kan hier!’

Troef wordt straks het dakterras op het fort. Ton Janssen: ‘Ik verheug me al op een receptie, met een toost op het uitzichtpunt, waar je wel 30 kilometer ver kunt kijken in de rondte. Hier heb je dat Nederland-Waterland gevoel bij uitstek!’ Daarnaast is een tweede buitenterras gepland: aan de waterkant, met uitzicht op schepen, en omgeven door de ruige natuur van de Klompenwaard. Waar je heerlijk zal kunnen zitten, en in hangmatten over het water kunt kijken…

Fort Pannerden en Buitenpoort zetten zich er samen voor in Fort Pannerden tot een toeristische trekker te maken voor de regio. Fietsers en wandelaars zijn ook zonder ticket welkom in het café-restaurant tijdens de openstellingen van het fort. Maar ook zullen er evenementen in en om het fort plaatsvinden, in afstemming ook met Staatsbosbeheer dat het natuurgebied rond Fort Pannerden beheert en exploiteert. Heel nadrukkelijk is ook samenwerking met het nabijgelegen middeleeuwse Kasteel Doornenburg in beeld. Fort Pannerden en Buitenpoort zien volop kansen voor gezamenlijke publiekswerving en arrangementen. Buitenpoort Catering is met Kasteel Doornenburg in gesprek om ook daar de exclusieve horeca-exploitant te zijn.

Fort Pannerden werkt met een team van 75 vrijwilligers en drie betaalde krachten. Buitenpoort gaat samenwerken met professionals én mensen met een beperking, die in het fort een kans krijgen om hun talent te stimuleren. Buitenpoort heeft op dit gebied veel ervaring, en ziet dit ook als een uiting van maatschappelijk bewustzijn. Janssen: ‘Een bezoek aan het fort maakte al veel los bij deze mensen, deze plek spreekt heel erg tot de verbeelding. Dus we hebben alle vertrouwen. Onze ervaring is dat publiek hun inzet zeer waardeert.’

 
  Naar boven
 

30 maart

Marco Houtschild nieuwe directeur Fort Pannerden

 
 
 Marco Houtschild geflankeerd door Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Beheerstichting
Fort Pannerden, en Bud Joosten, secretaris.

Op woensdag 30 maart tekenden Elisabeth Tuijnman en Bud Joosten, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden in het gemeentehuis van Lingewaard de arbeidsovereenkomst met de nieuwe directeur van Fort Pannerden, Marco Houtschild. Hij treedt per 1 mei aan, en heeft als opdracht om van het volledig heringerichte fort een grote publieksattractie te maken én een toeristische trekker van formaat.

Het managementteam wordt aangevuld met een teamleider bedrijfsvoering en een medewerker marketing, communicatie & educatie, alle deeltijdfuncties. Het drietal werkt intensief samen met maar liefst 75 vrijwilligers, resultaat van een succesvolle wervingscampagne. Het is voor het eerst dat betaalde krachten aantreden om de vrijwilligersorganisatie aan te sturen en te ondersteunen.

Marco Houtschild (Culemborg, 53) is een gedreven en veelzijdige manager die zowel in bestuurlijke kringen als bij complexe culturele projecten het klappen van de zweep kent. Sinds 2014 is hij manager van het GeoFort waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de interactieve beleving: de GeoExperience, de bedrijfsvoering en het team van vrijwilligers.

Hij beschikt over een groot netwerk in de waterliniewereld. Voor zijn inspanningen voor Fort Werk aan het Spoel werd hij onderscheiden door zowel de gemeente Culemborg (Stadsspeld) als door Stichting Liniebreed Ondernemen met de Waterlinie Award 2013: de prijs voor de ondernemer die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor het economisch rendabel maken van (een deel van) de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Ambitie
Fort Pannerden wordt eind april officieel geopend na een complete herinrichting met nieuwe interactieve programma’s, naast de gewilde rondleidingen van nu. Alles draait om ontdekken en beleven, door jong en oud. Fort Pannerden wil dé nieuwe publieksattractie voor de provincie Gelderland worden. De Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden wordt de exploitant van het fort ‘nieuwe stijl’, de gemeente Lingewaard is erfpachter.

De herinrichting is mede mogelijk dankzij bijdragen van Provincie Gelderland en Stadsregio Arnhem Nijmegen, en de partners Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland. Ook BankGiroLoterij, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, ANWB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds gaven financiële steun. De Vrienden van Fort Pannerden leveren hun bijdrage door vrijwilligers beschikbaar te stellen. Al sinds 2009 zetten deze zich in voor het fort en het gastvrij ontvangen van publiek. Het team is onlangs uitgebreid van 40 naar 75 vrijwilligers.

Onderdeel Nieuwe Hollandse Waterline
Fort Pannerden is te vinden op een landtong in de Waal, in het hart van rivierlandschap de Gelderse Poort. Het fort is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. Fort Pannerden heet daarom wel ‘de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’. De Linie is genomineerd als Unesco Werelderfgoed.
Bezoekadres: Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg.

 
  Naar boven
 

30 maart

Afscheid voorzitter Kasteel Doornenburg

 
 
 


Op zaterdag 26 maart heeft de voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg, J.H. Klein Molekamp (foto rechts), afscheid genomen van de vrijwilligers. Hij heeft hen hartelijk dank gezegd voor hun inzet en bijdrage de afgelopen jaren. Zonder hun hulp zou het kasteel niet zo kunnen functioneren als het nu doet. De vele gidsen die onze gasten rondleiden in Middeleeuws kostuum, de timmerlieden en degene die de tuin verzorgen maken het mogelijk dat het kasteel bloeit. Het jaarlijkse Riddertoernooi, Castle Clay en de culturele evenementen maken kasteel Doornenburg heel bijzonder. Hij is blij dat de verhouding tussen bestuur en vrijwilligers zo veel beter is dan bij zijn aantreden. De vrijwilligers vormen immers het hart van de Doornenburgse organisatie. Een bijzonder woord van dank had hij voor de directeur, die tevens een super vrijwilliger is. Zonder zijn hulp was het niet mogelijk geweest de veranderingen door te voeren die de afgelopen jaren nodig waren.

Jan Hendrik Klein Molekamp wordt opgevolgd door Erik Feijen (foto links), een geboren en getogen Doornenburger. Erik Feijen zit sinds 2015 in het bestuur van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg en is vast van plan de uitgezette lijn van de afgelopen jaren door te zetten. Het ultieme doel waarnaar we streven is het behoud van het kasteel. Dat betekent, het versterken van de positie van het kasteel als Doornenburgs familie kasteel, het faciliteren van de culturele en museale functie en het aansterken van de financiën van het kasteel. Dit laatste zal worden gerealiseerd door met een partner het horeca gedeelte van het gehele kasteel te gaan invullen. Uiteindelijk zullen alle activiteiten in balans met elkaar moeten zijn. Hiervoor zullen afwegingen gemaakt moeten worden, prioriteiten gesteld en belangen moeten worden gewogen. Wij willen zoveel mogelijk mensen plezier laten beleven aan ons kasteel, op divers gebied en met de inzet van vele vrijwilligers moet dit gerealiseerd kunnen worden. Het is echter van belang dat we ons goed voor ogen houden, dat het kasteel ook financieel gezond moet blijven. De subsidiepot van de overheid raakt steeds leger en dus zullen kosten en onderhoud grotendeels moeten worden gedragen door de vele activiteiten en horeca op het kasteel. Dit is een uitdagende opgave, maar gezien het enthousiasme en de sfeer op het kasteel bij de vele vrijwilligers ook een mooie.

Bestuur Stichting tot Behoud van den Doornenburg

 
  Naar boven