Doornenburgonline.nl
ons durp sinds 2003 zichtbaar ien beeld

 

Evenementen & Activiteiten ien Doornenburg en da elk jaor wjèr!

 

2017

 

 
     
   

 

MAART
 

25

Zomertijd!!

 
 
 
In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat de zomertijd in. Van 0.200 uur naar 0.300 uur! Da wjurd een uurtje minder slaope!
 
  Naar boven

 

APRIL
 

1 en 2

54ste Kasteeltocht Doornenburg

 
 
 
De Kasteeltocht is een wandeltocht voor iedere liefhebber van de wandelsport. De routes worden uitgezet in Doornenburg en Hulhuizen en voor de langere afstanden vanaf 20 km. Gaan we verder de gemeente Rijnwaarden in, Pannerden, Lobith, Tolkamer, Herwen en Aerdt. Lees meer in het PDF bestand of bezoek de website!
 
  Naar boven
 

4

Thema avond Historische kring Doornenburg

 
 
 
DOORNENBURGSE ZORG KLEURDE VELE JAREN WIT-GEEL

Velen van ons kennen nog de wijkzusters van Wit-Gele Kruis die eerst op hun fiets, later op hun brommertje en nog later per auto de dorpen rond sjeesden. In Doornenburg bijvoorbeeld zuster Vd Sant of zuster Klein Overmeen. Het Wit-Gele Kruis was tussen 1940 en 2000 een onmisbare en belangrijke schakel in de zorg te Doornenburg, bij geboorte, ziekte en overlijden.

Tijdens een thema-avond op dinsdag 4 april (start 19.45 uur) in het Ontmoetingscentrum te Doornenburg brengt Chris van Asperen, op verzoek van de Historische Kring Doornenburg, die zorg-jaren weer tot leven. “Trug ien de tied”. Hij heeft op verzoek van de Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg Doornenburg de geschiedenis van jet Wit-Gele Kruis onderzocht. Een eerste begin met de wijkzorg/kruiswerk werd gemaakt tijdens de oorlog. Na de oorlog nam de wijkzorg een hoge vlucht om tegen het eind van de eeuw door de schaalvergroting in de zorg ‘opgeslorpt’ te worden. Elk dorp had zijn eigen Kruisvereniging, ook Doornenburg, met een eigen bestuur. Chris van Asperen, historicus, was tot voor enkele jaren bestuurslid van de HKD. Nu is hij bij de jubilerende Kring (30 jaar) actief betrokken als eindredacteur van het kringblad De Heraut. Ook is hij voorzitter van de Historische Kring Angeren. Iedereen is op 4 april van harte welkom. Entree niet-leden: € 3,00. (Voor de leden houdt de Historische Kring om 19 uur een korte voorjaarsvergadering). Wie meer over deze interessante Thema-avond wil weten, kan een berichtje sturen naar Info@historischekringdoornenburg.nl

 
  Naar boven
 

8

Try out Concert Slagwerkgroep Doornenburg

 
 
 
De slagwerkgroep van St.Caecilia uit Doornenburg bereidt zich momenteel voor op het Wereldmuziekconcours dat komende zomer wordt gehouden in Kerkrade. Met ‘man en macht’ wordt er aan gewerkt om de 60 jarige slagwerkgroep op dit mondiale podium tijdens Nederlands grootste een gooi te doen naar de Wereldtitel in de First Division Percussion Ensembles. Hiervoor maakt men gebruik van intensieve trainingen gegevens door theatergroep Circle Percussion en is Eugene Fleuren uit Nijmegen bereid gevonden om naast componist Henk Mennens de groep op diverse wijze muzikaal technisch te ondersteunen. Algemeen muzikaal leider Casper Traa zal uiteindelijk door diverse try-out concerten de groep naar het Wereldmuziekconcours gaan leiden.

Voor de eerste officiële test van het slagwerkprogramma ‘Diamonds’ is gekozen voor Zaal Providentia in het naburige Gendt op zaterdag 8 april a.s. om 20.00 uur. In het zorgvuldig samengestelde programma zullen Hans Cornelissen (sopraansax) en de bandleden van ‘Remove Before Flight’ de slagwerkers uitgebreid gaan begeleiden. Aansluitend zal het Popkoor Beltrum voor een ontspannen en populair optreden geven waardoor er een zeer afwisselende en publiekvermakelijke try-out wordt gepresenteerd.
De toegang is gratis!

 
  Naar boven
 

9

Concert Kasteel Doornenburg

 
 
 
Irene Hoogveld brengt MIT Trio naar Kasteel Doornenburg

In dit bijzondere concert laat het MIT Trio van zich horen! Dit onconventionele trio, bestaande uit Irene Hoogveld (sopraan), Mechteld Drop (trompet) en Tamara Laverman (piano) speelt op 9 april 2017 in Kasteel Doornenburg een aantal werken die speciaal zijn geschreven voor deze ongewone bezetting. Zo speelt het trio o.a. de Nederlandse premiére van het stuk…to cast a shadow again van de Amerikaanse componist Eric Ewazen. Ook zullen er liederen van bekende componisten voorbijkomen. De bijzondere muziek wordt ingeleid zodat u weet waar u naar gaat luisteren. Deze drie dames zitten in het laatste jaar van hun studie aan het ArtEZ Conservatorium en laten u graag genieten van het kleurrijke repertoire!
Nieuws: Irene Hoogveld is aangenomen bij de Guildhall School of Music & Drama in Londen om daar vanaf september 2017 haar Master te gaan doen.

Het MIT TRIO is in 2016 gevormd uit de wens om met een onconventionele bezetting originele muziek te spelen. Dit jeugdige trio richt zich voornamelijk op ensemblemuziek uit de 20e eeuw, gecombineerd met solistische inbreng. Het MIT Trio wordt gecoacht door tenor/dirigent Harry van Berne. NB: Deze drie dames sluiten allen dit jaar hun Bachelorstudie af met een solo recital. Kijk op www.artez.nl/finals voor verdere details.

Aanvang concert 12.00 u, kasteel open 11.30 u. Entree: € 15,00 euro, vrienden van kasteel Doornenburg € 12,50 . Reserveren via de website!!

 
  Naar boven
 

9

 Concert 'Sound of Liberty' Harmonie Doornenburg

 
 
 
Op zondag 9 april 2017 organiseert Harmonie St. Caecilia uit Doornenburg het concert Sound of Liberty! Een concert met als thema de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De datum van het concert valt (bijna) samen met de bevrijding van Doornenburg in 1945. Het orkest staat onder leiding van dirigent en arrangeur Emile Stoffels en zal vocaal worden ondersteunt door Bubbles and Boas.
 
  Naar boven
 

10

Algemene ledenvergadering Speeltuin Doornenburg

 
 
 
Algemene ledenvergadering Speeltuinvereniging in het Ontmoetingcentrum. Aanvang 20.00 uur!
U bent van harte welkom!
 
  Naar boven
 

16

Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg

 
 
 
Trainingsdag Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg.

Elke derde zondag van de maand trainen The Knights of the Four Quarters weer. Kom gerust langs en leer zwaardvechten en boogschieten. Alleen komen kijken onder het genot van een hapje en drankje in onze Herberg mag natuurlijk ook! Van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 
  Naar boven
 

23

Koffieconcert Burchtsanghers Doornenburg

 
 
 
Koffieconcert van de Burchtsanghers om 11:00 uur in het Ontmoetingcentrum Doornenburg.
Het wordt een afwisselend programma met muzikale intermezzo’s en solo’s. Meer info volgt z.s.m.!
 
  Naar boven
 

23

Concert Kasteel Doornenburg

 
 
 
Alan Tower – Hans Houkes Huaca Tour 2017.

Concert “DE KLANK VAN KLEI”

Na een korte inleiding van Hans Houkes over het ontstaan van de Huaca en Alan Tower, geeft hij samen met Alan Tower een concert op verschillende bijzondere instrumenten van keramiek. Na het concert is er gelegenheid om alle instrumenten van dichtbij te bekijken.

Alan Tower (San Francisco) wordt beschouwd als werelds meest vooraanstaande Huaca speler/componist. Een Huaca is een 3-kamerige ocarina. Na een lange carrière als uitvoerend muzikant en maar liefst 12 cd’s met eigen werk op zijn naam, richt Alan zich de laatste jaren meer op onderzoek naar de invloed van geluid op het welzijn van de mens. Hij heeft hiervoor het green Music Network in San Francisco opgericht en samen met zijn team en instrumentenbouwers van over de hele wereld werken ze aan geluidservaringen om de beleving van tijd, stilte, ruimte en de innerlijke harmonie te versterken.

Hans Houkes ( Lent) is een autodidact en Multi-instrumentalist. Hij is jarenlang actief geweest als solist en in diverse muziekgezelschappen. Naast zijn eigen CD project “Zoetzeer”uit 2000 maakt hij deel uit van tientallen CD projecten. De afgelopen jaren richt hij zich vooral als keramist op het bouwen en ontwikkelen van keramische instrumenten zoals de ocarine, Zenfluit en Huaca.

Aanvang van de inleiding / concert: 11.30 uur, kasteel open: 11.00 uur. Entree: € 12,50 vrienden van kasteel Doornenburg € 10,00. Reserveren: via de website of 06-10395449.

 
  Naar boven
 

26

 Kingsnight Oranjecomité Doornenburg

 
 
 
Kingsnight vanaf 20.00 uur in het Schuttersgebouw Doornenburg m.m.v. NXT Level, entree GRATIS!
 
  Naar boven
 

27

Koningsdag Doornenburg

 
 
 
Wij willen jullie alvast op de hoogte brengen dat er op Koningsdag door het Oranjecomité weer diverse activiteiten worden georganiseerd. Zo kunnen de kinderen (met behulp van ouders) weer hun fiets versieren of spulletjes verkopen via een kleedjesmarkt en kun je weer deelnemen aan diverse wedstrijdjes zoals touwtrekken of met Heel Doornenburg Bakt. Het programma zullen wij binnenkort bekend maken.
We hopen dit jaar op beter weer zodat we dit jaar weer naar de speeltuin kunnen gaan. Meer informatie volgt t.z.t.!
 
  Naar boven
 

30

Kindervoorstelling Kasteel Doornenburg

 
 
 
Help je Floris en Florientje de schatkist zoeken?

Verhaal/voorstelling met en voor kinderen van 3 – 6 jaar!
Floris en Florientje zijn op Kasteel Doornenburg. Ze zijn erg verdrietig. De schatkist is kwijt. Gestolen? Komen jullie mee zoeken?

1e Uitvoering: 10.00 uur - 2e Uitvoering: 11.30 uur

Op zondagmorgen 30 april hopen we veel dappere ridders, jonkvrouwen en speurneuzen op Kasteel Doornenburg te zien, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar. Samen met hen vertellen en spelen we opnieuw een heel spannend verhaal van Floris en Florientje. Floris en Florientje logeren weer op Kasteel Doornenburg. Dat vinden ze zo fijn want er is in een Kasteel altijd zo ontzettend veel te beleven. Deze keer is het extra spannend want op het Kasteel is de schatkist met juwelen verdwenen. Floris en Florientje zijn niet bang. Ze gaan zoeken, maar met hulp van jullie gaat dit natuurlijk veel beter. Komen jullie helpen? Trek je een prinsessen-jurk of je ridderpak aan? Heb je speurneuzen-spulletjes? Zeker meenemen!

Nog een paar kleine praktische puntjes.
• Jullie zijn welkom OFWEL om 10 uur OFWEL om half 12. Het duurt ongeveer een uur.
• Je moet wel een plekje in het kasteel reserveren, vanwege het beperkt aantal plaatsen.
• De entree is €5,- per persoon.
Reserveren kan HIER via het online reserveringsformulier, tot en met woensdag 25 april, of via de website!!
• Iedereen krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is).
• Gereserveerde plaatsen kunt u 15 minuten voor aanvang ophalen in de Langeraktoren, op de binnenplaats van het Kasteel.
• Broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma mogen ook meekomen (maximaal 2 volwassenen per gezin).
• Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Tot 30 april. We hebben jullie hulp HÉÉL hard nodig!

 
  Naar boven

 

MEI
 

4

Nationale Dodenherdenking Doornenburg

 
 
 
2 minuten per jaar herdenken wij ... ! Lees meer op de pagina!
 
  Naar boven
 

21

27e Burgrun met MCKO Doornenburg

 
 
 
De Burgrun is het zijspan-uitstapje voor mensen met een handicap

Mensen met een handicap hebben een beperking. Met de Burgrun bezorgen we hen een onvergetelijke dag, buiten de normale omgeving. De naam Burgrun refereert aan een ritje tussen Doornenburg en Doesburg, echter het is met zijn 150 km al lang geen klein ritje meer. Wat ooit begon als een kleinschalig opgezet festijn is uitgegroeid tot een evenement van formaat. De Burgrun vindt jaarlijks plaats aan het begin van de zomer en is een initiatief van motorclub M.C.K.O. te Doornenburg. De Burgrun commissie organiseert de Burgrun voor zo’n 70 deelnemers en vele bezoekers. U kunt langs de weg genieten van de voorbijkomende stoet en later op het feestterrein van de gezelligheid.

Er wordt op deze dag van alles georganiseerd, maar het hoogtepunt blijft toch wel het ritje in het zijspan. Een belevenis voor velen om nooit meer te vergeten.

Vele rijders komen vrijdags al aan en blijven kamperen tot zondag op het grasveld van de speeltuinvereniging van Doornenburg. Een aantal jaren terug hebben er zelfs een aantal Franse zijspanrijders meegereden, maar ook onze Duitse rijders zijn de laatste paar jaren enthousiast aanwezig. Voor de rest komen de rijders uit heel het land; van Maastricht tot Groningen en wat er tussen ligt. Het startschot valt rond 10.00 uur!
 
  Naar boven
 

21

Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg

 
 
 
Trainingsdag Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg.

Elke derde zondag van de maand trainen The Knights of the Four Quarters weer. Kom gerust langs en leer zwaardvechten en boogschieten. Alleen komen kijken onder het genot van een hapje en drankje in onze Herberg mag natuurlijk ook! Van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 
  Naar boven
 

21

 Doe-dag voor mensen met N.H.A. Kasteel Doornenburg

  
 
 
BOEREN, BURGERS, BUITENLUI, HOORT HOORT en zegt het VOORT.

Voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) word er weer een DOE-dag opgezet. Kennis maken met leuke ambachten op het mooie kasteel Doornenburg. Ook kan er een rondleiding in het kasteel worden gevolgd. Alles in een rustig tempo.

Deze dag is Zondag 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Dit is tevens een trainings-dag van de Knights. Ze gaan dan boogschieten en zwaardvechten.

Dit alles is gratis, wel zou het fijn zijn als je een vrijwillige bijdrage in de pot doet. Dit voor de benzinekosten van de ambachtslieden. Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

28

 Concert Kasteel Doornenburg

 
 
 
Ridderzaalconcert in “De reine stemming” door Het Koor CantAnimus

Het Koor CantAnimus is een gemengd koor met 24 avontuurlijke zangers en zangeressen uit de regio Arnhem-Nijmegen, o.l.v. dirigent en componist Caspar van der Vinne.

In dit Ridderzaalconcert presenteert het Koor CantAnimus een aantal pareltjes uit haar rijke, gevarieerde repertoire. Velen zullen dat repertoire herkennen, maar deze keer zal het anders klinken dan voorheen. CantAnimus zal zingen in de reine stemming, die in de 16e eeuw werd ontwikkeld door de Italiaanse muziektheoreticus Gioseffo Zarlino. De piano wordt voor ieder lied gestemd naar de toonsoort van het lied. (Wees gerust; dat gaat in een handomdraaiJ). En daarnaast zingt het koor op de natuurlijke stemtoon A=432 Hz. Twee uitvoeringswijzen met historische roots, gebezigd op een historische plek; het kasteel zal genoeglijk meevibreren.


Het programma zal pas op het laatste moment worden vastgesteld, maar u kunt rekenen op werken van Mozart, Handel, Lauridsen, Fauré, Keen, Schubert, Franck, Whitacre, Althouse, Bannink en niet te vergeten van de dirigent zelve. Zeer gevarieerd, toegankelijk, doorleefd, op zoek naar de essentie. CantAnimus doet wat haar naam belooft: ze bezingt de ziel. Straight to the heart.

Het Koor CantAnimus gaf drie keer eerder een concert in kasteel Doornenburg. Alle keren was de Ridderzaal tot de laatste stoel bezet. Wees dus op tijd met uw reservering!

Aanvang 11.30 uur, kasteel open 11.00 uur.

Entree € 12,50, vrienden van het kasteel € 10,00 incl. koffie/ thee en programmaboekje.
Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven

 

JUNI
 

5

Keizerschieten & Jeugdkoningschieten Schutterij GvA

 
 
 
2e Pinksterdag: Keizerschieten & Jeugdkoningschieten bij de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.
 
  Naar boven
 

5

 Dag van het Kasteel ... Doornenburg

 
 
 
Dit jaar wordt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel gehouden. Deze jubileumeditie heeft als thema : RONDOM KASTEEL EN BUITENPLAATS

Wat is er mooier en spannender dan een kasteel of buitenhuis? Het zijn indrukwekkende, statige of juist sierlijke gebouwen. Architectonische hoogstandjes bovendien. Maar een kasteel of buitenhuis staat niet alleen. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer. In 2017 staat alles rondom eens in de spotlight.

De NKS wil graag met de Dag van het Kasteel laten zien dat behoud van dit culturele erfgoed van belang is voor iedereen. Zet maandag 5 juni in de agenda en ga op pad. Wij wensen je een mooie Dag van het Kasteel! Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

18

Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg

 
 
 
Trainingsdag Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg.

Elke derde zondag van de maand trainen The Knights of the Four Quarters weer. Kom gerust langs en leer zwaardvechten en boogschieten. Alleen komen kijken onder het genot van een hapje en drankje in onze Herberg mag natuurlijk ook! Van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 
  Naar boven
 

23

 Openstelling torens van Kasteel Doornenburg

 
 
 
Ook dit jaar openen we de torens van ons kasteel. Dit is een unieke belevenis, want normaal zijn de torens niet toegankelijk voor het publiek. Van 18.00 uur tot 21.00 uur kunt u van het uitzicht genieten in de hoogste toren van het kasteel, de spietoren. Daarnaast kunt u ook op de torens van het poortgebouw klimmen en van de vergezichten genieten. Voor € 3,50 per persoon kunt u – alleen deze avond – de torens bezichtigen. U bent van hart welkom op deze zomeravond op kasteel Doornenburg! Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

25

Durpsgenoten tijdens de 29e editie van Gendste triathlon

 
 
 
In het weekend van de Gendtse Kersenfeesten staat traditioneel de Gendtse kwarttriathlon op het programma met tal van Doornenburgers. Op zondag 25 juni 2017 zal op Sportpark Walburgen om 13.00 uur de 29e editie van de Gendste triathlon van start gaan. De Gendtse kwart is een compacte wedstrijd op een verkeersvrij parcours in en rond de dorpskern.

De inschrijving voor zowel de kwart- als de trio-triathlon zal starten in de nacht van 14 op 15 april 2017 exact om 0.00 uur. De inschrijving en meer informatie loopt via de website!!

 
  Naar boven

 

JULI
 

1 en 2

Riddertoernooi der Lage Landen Kasteel Doornenburg

 
 
 
Het riddertoernooi der Lage Landen is al sinds menig jaar een uniek evenement. Dit jaar wordt het toernooi gehouden op 1 en 2 juli. Vervlogen tijden keren terug naar het imposante kasteel Doornenburg. Dit evenement maakt de riddertijd weer levend op een zeer brede wijze. Tijdens de dag zijn er op diverse momenten demonstraties te zien, zoals boogschieten, zwaard vechten, uitleg over muziekinstrumenten, handwerken, kinderworkshops. Meer info volgt z.s.m.! Lees meer op de website!!
 
  Naar boven
 

8

 Verschieting voor de longbow Kasteel Doornenburg

 
 
 
VERSCHIETING VOOR DE LONGBOW: SHOOT AT THE MARKS.

Het “Broederschap der lage Landen” zal dit jaar enkele traditionele verschietingen organiseren voor de (Engelse) longbow. De longbow is de traditionele handboog waarmee de Engelse legers in de Honderdjarige oorlog veel overwinningen hebben behaald op de Fransen. Vandaag staat de verschieting Shoot at the Marks op het programma. Meer info leest u op de website!!

 
  Naar boven
 

14

 Openstelling torens van Kasteel Doornenburg

 
 
 
Ook dit jaar openen we de torens van ons kasteel. Dit is een unieke belevenis, want normaal zijn de torens niet toegankelijk voor het publiek. Van 18.00 uur tot 21.00 uur kunt u van het uitzicht genieten in de hoogste toren van het kasteel, de spietoren. Daarnaast kunt u ook op de torens van het poortgebouw klimmen en van de vergezichten genieten. Voor € 3,50 per persoon kunt u – alleen deze avond – de torens bezichtigen. U bent van hart welkom op deze zomeravond op kasteel Doornenburg! Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

16

Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg

 
 
 
Trainingsdag Knights Of The 4 Quarters op Kasteel Doornenburg.

Elke derde zondag van de maand trainen The Knights of the Four Quarters weer. Kom gerust langs en leer zwaardvechten en boogschieten. Alleen komen kijken onder het genot van een hapje en drankje in onze Herberg mag natuurlijk ook! Van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 
  Naar boven
 

21

Slagwerkgroep naar Wereldmuziekconcours 2017 Kerkrade

 
 
 
De slagwerkers van St.Caecilia Doornenburg zijn toegelaten om deel te nemen aan het Wereldmuziekconcours 2017 te Kerkrade. De groep is door de organisatie op vrijdag 21 juli in het speelschema gezet. Nadere informatie volgt z.s.m.!!

De voorbereidingen voor de 18de editie van het befaamde Wereld Muziek Concours Kerkrade, van 6 – 30 juli 2017, zijn in volle gang. Overal in de wereld bereiden marching- en showbands; harmonieën, fanfares en brass bands; slagwerkensembles; dirigenten en instructeurs zich voor op hun deelname volgend jaar.

In totaal gaan meer dan 20 duizend muzikanten deelnemen aan de 18de editie van het festival. 260 orkesten met gemiddeld zo’n 80 deelnemers uit 32 landen en 5 continenten strijden dit jaar om een plek aan de wereldtop. Nooit eerder schreven zo veel orkesten zich in voor deelname aan het vierjaarlijkse mondiale festival in het Zuid-Limburgse Kerkrade.

Kaarten voor de 18e editie van WMC zijn vanaf het eerste kwartaal van 2017 via internet beschikbaar. Lees meer op de website!!

 
  Naar boven

 

AUGUSTUS
 

20

Lingewaard Koningschieten in Doornenburg

 
 
 
Het Lingewaard Koningschieten is een driejaarlijks terugkerend evenement binnen deze gemeente. De ontstaansgeschiedenis ervan is terug te voeren op de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2001. Tijdens de opening van de vlaggenparade op 14 juni 2003 van de Nijmeegse Vierdaagse werd door de toenmalige burgemeester Rob Persoon onze nieuwe fusiegemeente gepromoot door de vier gilden die de gemeente Lingewaard rijk is. De vier verenigingen openden met een gezamenlijke opmars, een prachtige vendelhulde en een muzikaal optreden.

In 2005 startte het gilde Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg met het eerste Lingewaard Koningschieten.

Zo'n zeventig oud-koningen van de gezamenlijke gilden/schutterijen binnen de gemeente schrijven zich vrijwillig in voor deelname. Zij strijden onder de mast in een bepaalde volgorde om beurten door op afroep van hun naam te schieten met een luchtbuks, die rust op een zogeheten affuit, op een houten vogel die geprepareerd staat in de schietbak. Door van de houten vogel, de kop, de vleugel of staart eraf te schieten, levert dit een startbewijs op voor de finaleronde. Degene die in de finaleronde het laatste stukje vogel eraf schiet, mag zich de trotse nieuwe koning van de gemeente Lingewaard noemen. De titel 'Lingewaard-koning is een ere-titel waaraan geen verplichtingen verbonden zijn. Een herinneringsmedaille valt de nieuwe koning ten deel tijdens het omhangen van de koningsketting. Lees meer op de website!!
 
  Naar boven

 

SEPTEMBER
 

9

 Verschieting voor de longbow Kasteel Doornenburg

 
 
 
VERSCHIETING VOOR DE LONGBOW: CLOUDIUS SHOOT.

Het “Broederschap der lage Landen” zal dit jaar enkele traditionele verschietingen organiseren voor de (Engelse) longbow. De longbow is de traditionele handboog waarmee de Engelse legers in de Honderdjarige oorlog veel overwinningen hebben behaald op de Fransen. Vandaag staat de verschieting Cloudius shoot op het programma. Meer info leest u op de website!!

 
  Naar boven
 

9

 Concert Dick van Altena Kasteel Doornenburg

 
 
 
5e Noa-zommer concert door Dick van Altena (dialect / Ned. talig / country)

Aanvang 20.00 uur, entree € 10 voorverkoop, € 12,50 aan de kassa (indien nog voorradig)
Reserveren: 06-2285033 of via de website! Na afloop gezellig na-borrelen in het kasteel. Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

10

 Culturele dag Kasteel Doornenburg

 
 
 
Op 10 september is de jaarlijkse culturele dag op kasteel Doornenburg. Tijdens deze dag is er een gevarieerd programma voor de bezoekers waarbij de toegang gratis is ! Meer info leest u op de website!!
 
  Naar boven
 

13 t/m 15

aanmelden als lid bij Schutterij Doornenburg

 
 
 
Aanmelden nieuwe leden van de Schutterij en kaartverkoop schuttersfeesten. De locatie van aanmelding is het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 te Doornenburg tussen 19.00 – 21.00 uur. Lees meer op de website!!
 
  Naar boven
 

16 t/m 19

Kermis & Schuttersfeesten 2017 Schutterij Doornenburg

 
 
 
Zaterdag - Op zaterdagmiddag worden om 14.00 uur de vlaggen gehesen bij het Schuttersgebouw. Vervolgens marcheren harmonie St. Caecilia en de Schutterij naar de schietweide aan de Pannerdenseweg. Daar wordt vanaf 14.30 uur onder de leden geschoten op de houten vogel. De romp van de houten vogel is voorbehouden aan de koningskandidaten. Rond 15.45 uur start het koningschieten. Diegene die op de schietweide het laatste restje hout van de schietmast knalt is koning van de Schutterij. Na de traditionele inhuldiging marcheert de Schutterij terug naar het dorp. Vanaf 19.30 uur is het groot feest in het Schuttersgebouw m.m.v. Perfect Showband.

Zondag - Om 10.00 uur is de aanvang van de schuttersmis in de St. Martinuskerk. Na afloop van de mis (rond 11.15 uur) verzorgen de Schutterij en de harmonie in de kerktuin de traditionele muzikale vendelhulde aan de medewerkers en vrijwilligers van de Geloofsgemeenschap St. Martinus. Rond 12.00 uur maken de Schutterij en de harmonie een rondgang door het dorp. Kermiszondag wordt afgesloten met een groot schuttersfeest vanaf 19.30 uur in het Schuttersgebouw m.m.v. Perfect Showband.

Maandag - Om 9.00 uur is de aanvang van de schuttersmis in de St. Martinuskerk voor de overleden leden en de huidige leden van Schutterij Doornenburg. Rond 10.00 uur vindt de kranslegging plaats bij het kruispunt Kerkstraat/Kasteelsepad voor allen die Doornenburg en de Schutterij in het bijzonder een warm hart toedragen. Vanaf 10.15 uur worden in de voorburcht van Kasteel De Doornenburg de jubilarissen van de Schutterij gehuldigd. Na de huldigingen zal de naam bekend gemaakt worden van de persoon die zich in het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de Schutterij. Hij/zij wordt onderscheiden met “De Gijsbrecht”. Een commissie, bestaande uit de President en de drie gildemeesters, bepaalt vooraf wie hiervoor het meest in aanmerking komt. “De Gijsbrecht” is voorstellende een kruisboogschutter en symboliseert de verbondenheid van de Doornenburgse schutterij. Vervolgens verplaatsen de schuttersfeesten zich richting het Schuttersgebouw. Vanaf 11.00 uur is het Schuttersgebouw open voor het matinee. Om 15.30 uur wordt een pauze ingelast waarna het feest vanaf 19.30 uur weer wordt voortgezet. De muziek wordt verzorgd door Perfect Showband.

Dinsdag - Op kermisdinsdag staat het nieuwe Koningspaar van de Schutterij centraal. ’s Ochtends rond 9.00 uur wordt in optocht met vendels en muziek een bezoek gebracht aan het huis van het Koningspaar. Na de traditionele muzikale vendelhulde krijgen de koning en koningin ieder een gouden herinneringsring aangeboden. Om 11.00 uur volgt een rondrit door het dorp in een open landauer. Om 11.00 uur start het schuttersfeest in het Schuttersgebouw. Dit feest gaat door tot 15.30 uur waarna er een pauze ingelast wordt, zodat het feest om 19.30 uur weer verder kan gaan. s Avonds om 21.00 uur brengen de aspirant vendeliers een vendelhulde in het Schuttersgebouw en wordt door honderden schutters luidkeels het “Lied van Doornenburg” gezongen op de wijze van het“Kleine café aan de haven”. De muziek wordt verzorgd door Perfect Showband. Lees meer op de website!!

 
  Naar boven
 

23

14e Truckrun 'Dieselvuur in ’t Avonduur'

 
 
 
Op zaterdag 23 september zal de inmiddels 14e editie van de Truckrun weer door Lingewaard en Overbetuwe trekken.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal. Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Doornenburg. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. Voor de volledige route en meer informatie verwijzen wij u naar de website!! Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 14.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. De inschrijving zal openen op 1 maart 2017 om 00:00uur. Met vriendelijke groet Team Enjoy-Transport.

Wilt u ons helpen deze dag te sponsoren, stuur dan een mailtje naar enjoy.transport@gmail.com

 
  Naar boven

 

OKTOBER
 

7 en 8

Rommelmarkt M.O.V. Doornenburg

 
 
 
Jaarlijkse rommelmarkt M.O.V. in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 te Doornenburg.
 
  Naar boven
 

14 t/m 22

Sprookjesfestival Kasteel Doornenburg

 
 
 
Ook dit jaar zal kasteel Doornenburg weer een locatie zijn van het Sprookjesfestival. Meer info volgt z.s.m.! Lees meer op de website ... en op Sprookjesfestival.
 
  Naar boven

 

NOVEMBER

 

9

 Verschieting voor de longbow Kasteel Doornenburg

 
 
 
VERSCHIETING VOOR DE LONGBOW: NAJAARSCLOUT.

Het “Broederschap der lage Landen” zal dit jaar enkele traditionele verschietingen organiseren voor de (Engelse) longbow. De longbow is de traditionele handboog waarmee de Engelse legers in de Honderdjarige oorlog veel overwinningen hebben behaald op de Fransen. Vandaag staat de verschieting najaarsclout op het programma. Meer info leest u op de website!!

 
  Naar boven

 

DECEMBER
 
 

30

Eindejaarsfeest Schutterij Doornenburg

 
 
 
Informatie volgt  t.z.t.!
 
  Naar boven